Begrotingsmodellen en rekentools voor het onderwijs

Pagina afbeelding

Op deze website bied ik een aantal gratis begrotingsmodellen en rekentools aan voor het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Al deze modellen gebruik ik zelf ook in de praktijk en worden door mij dus ook up-to-date gehouden. Dit gaat tegenwoordig met een ingebouwde koppeling naar een online datasheet, waarmee je altijd verzekerd bent van de meest recente bekostigingsgegevens.

De begrotingsmodellen laten je een integrale schoolbegroting opstellen: de inkomsten vanuit rijk worden automatisch op grond van leerlingaantallen etc. berekend, er is ruimte om een investeringsplanning of onderhoudsplan in te voeren, budgetten te begroten, etc. De begrotingen die zo per school tot stand komen kunnen vervolgens met het consolidatiemodel in een handomdraai worden samengevoegd tot één bestuursbegroting.

De rekentools zijn minder uitgebreid en ook sneller in te vullen. Ze berekenen op basis van leerlingaantal etc. de rijksbekostiging, zowel personeel als materieel. Er zijn dertig kolommen beschikbaar, waarmee of voor meerdere jaren vooruit dan wel voor dertig scholen tegelijk berekeningen gemaakt kunnen worden. Zelf vind ik dit model handig om voor een snelle scenario-analyse te gebruiken of voor het opstellen van bestuursformatieplannen (per komend schooljaar vul ik dan een model in en kan ik zo ontslagruimte etc. berekenen).

Het gebruik van de begrotingsmodellen en rekentools is geheel gratis en zonder enige verplichting, al zou ik het waarderen als je bij gebruik ze wilt promoten op je social media. Wil je op de hoogte worden gehouden van updates of nieuwe modellen? Volg me dan op LinkedIn, Twitter of Facebook!


Trefwoorden: begrotingsmodellen onderwijs, schoolbegroting, begrotingsmodel, begroting maken, rekenmodel formatieplan, rekenmodel bekostiging onderwijs

Deel deze pagina met je volgers op social media: