Onhoudbaarheid uitkeringslasten onderwijs zit in prijs, niet in aantal

Onhoudbaarheid uitkeringslasten onderwijs zit in prijs, niet in aantalEen noodkreet van de PO-Raad in diverse media moest de landelijke beleidsbepalers duidelijk maken dat de stijgende werkeloosheid in het onderwijs schoolbesturen met steeds hoger oplopende kosten opzadelt. An sich is dit een terechte constatering: 10 jaar geleden droegen schoolbesturen 1,86% premie af aan het zogeheten Participatiefonds, medio dit jaar is de premie gestegen tot 5%. Maar hebben niet meer sectoren te maken gehad met stijgende werke... (lees verder)

Categorie: Zakelijk | Dinsdag 22 September 2015 | 1 reactiesFailliet OSGMetrium toont sectorprobleem; maar van welke sector?

Failliet OSGMetrium toont sectorprobleem; maar van welke sector?Hoewel niet geheel onverwacht werd de onderwijssector deze week opgeschrikt door het faillissement van OSGMetrium. Ondanks de gelijktijdige doorstart was het vertrouwen van veel besturen toch fors geschaad en was vooral de schrik ook groot genoeg om iedereen zich af te laten vragen: is het wel slim om mee te gaan in de doorstart? Moeten we het roer nu niet omgooien?

Met name het primair onderwijs blijkt nog steeds sterk afhankelijk van &l... (lees verder)

Categorie: Zakelijk | Donderdag 10 September 2015 | 4 reactiesVertrouwen is goed, maar... mores is beter!

De enige wijze om fraude tegen te gaan is een goede cultuur die voorgeleefd wordt door de leidinggevendenEén van de leuzen die bij mij een allergische reactie weet te veroorzaken is het credo “vertrouwen is goed, maar controle is beter”. Als op de radio de reclame van een beveiligingsbedrijf voorbij komt die het woord controle vervangt door de eigen naam heb ik dan ook altijd de neiging snel een andere zender op te zetten. Zelf ben ik ervan overtuigd dat gezond vertrouwen uiteindelijk het cement... (lees verder)

Categorie: Zakelijk | Donderdag 25 Juni 2015 | 3 reactiesBurgerparticipatie: duidelijkheid beter dan zachte heelmeesters

BurgerparticipatieDe tijden van ‘Vadertje Staat’ liggen achter ons. Onder de noemer burgerparticipatie (of: overheidsparticipatie, doe-democratie) trekt de overheid zich steeds verder terug en probeert ondertussen de burger te motiveren het vacuüm dat hierdoor ontstaat zelf op te vullen.

Na de tweede wereldoorlog werd in Nederland een uitgebreide verzorgingsstaat opgericht, gefinancierd vanuit een groeiende economie (mede als gevolg van een groeiende beroepsbevolking). Nadat in de j... (lees verder)

Categorie: Lokale politiek | Donderdag 30 April 2015 | 2 reactiesKill your darlings - hoe de bibliotheek ons het advies van Faulkner voordoet

Blog over Kill your darlings - hoe de bibliotheek ons het advies van William Faulkner voordoetDe afgelopen week hadden we als gemeenteraad een presentatie van de directeur van de regionale Bibliotheek over haar toekomstvisie en -plannen. Zij startte haar presentatie met het laten zien van de cijfers die je als bibliotheekdirecteur juist niet wilt laten zien: afnemende uitleencijfers, lagere ledenaantallen en steeds maar stijgende kosten per inwoner van de gemeente omdat de subsidie door afnemende vraag minder en m... (lees verder)

Categorie: Zakelijk | Zaterdag 28 Maart 2015 | 7 reactiesVerkiezingstaal

Blog over verkiezingstaalHet is weer verkiezingstijd. Wellicht was het je ontgaan dat het dit keer voor de provinciale staten en waterschappen is, want met alle debatten tussen en interviews met lijsttrekkers van de tweede kamer en peilingen die zich hierop richten raakt het doel van deze verkiezingsronde wat ondergesneeuwd. Nu is dat ergens wel begrijpelijk, met het verwachte verlies van een meerderheid in de eerste kamer voor de coalitie en constructieve oppositie in het verschiet, maar echt gezond is het ... (lees verder)

Categorie: Lokale politiek | Maandag 9 Maart 2015 | 4 reactiesOver onderhoud van scholen en het Aalburgse onderhoudsamendement

Blog over onderhoudsamendementAfgelopen dinsdagavond werd in de raadsvergadering van de gemeente Aalburg een amendement inzake de voorgenomen overdracht van de onderhoudsvoorzieningen aan de basisscholen aangenomen. Hoe zit dat nu precies met dat onderhoud en waarom was genoemd amendement, opgesteld door Ideaalburg, CDA en SGP en mede ondertekend door de Aalburgse Alliantie en de BAB, nu nodig?

Gescheiden verantwoordelijkheid
De huisvesting van basisscholen kent een belangrijke tweedel... (lees verder)

Categorie: ZakelijkLokale politiek | Woensdag 28 Januari 2015 | 2 reactiesKinderen met talenten of ouders met centen?

Blog over de gevolgen van inkomensverschillen in onderwijs aan hoogbegaafdenSinds augustus 2014 is passend onderwijs een feit. Hiermee wordt onder meer beoogd een einde te maken aan de jarenlang groeiende trend om kinderen met een aanvullende onderwijsbehoefte uit het reguliere onderwijs te halen en naar het speciaal (basis)onderwijs te sturen. Opvallend is dat aan de andere kant van het spectrum er juist een beweging ontstaat om de meer- of hoogbegaafde leerling apart te zetten. Met één belangrijk ver... (lees verder)

Categorie: Maatschappelijk | Maandag 12 Januari 2015 | 3 reacties